top of page

denkgereedschap

Verrijk je filosofische 'toolbox' met ons denkgereedschap! Deze pagina is dé centrale hub voor waardevolle bronnen die jouw denkvermogen zullen stimuleren en verrijken. 

Ontdek onze blog, waar diepgaande inzichten en inspirerende verhalen samenkomen. Laat je leiden door onze lesplannen, zodat je de kunst van kritisch denken kunt omarmen. Blader door voorbeelden die je laten zien hoe deze denktools in de praktijk werken. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en dompel jezelf onder in nuttige inzichten die deuren openen naar nieuwe perspectieven.

Klaar om te beginnen? Duik in onze bronnen en laat je geest groeien.

We zetten je meteen aan het denken...

Helpt straf?

86 pagina's vol filosofische vragen, puzzels en grappen

bekend van de berrie heessen prijs shortlist 2023

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar

73f0ee09-9bb4-40d9-bf55-3882080fe36a.jpeg

Raak geïnspireerd door onze blog

IMG_9396.jpg
IMG_9387.jpg

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Bedankt voor het aanmelden!

 • Hoe ziet de opleiding er uit?
  De opleiding wordt op maat gemaakt en de inhoud hangt dus af van hoe jij eraan begint. Heb je aantoonbaar voldoende filosofische bagage? Dan behandelen we vooral gespreksvaardigheden en hoe je filosofie naar kinderen vertaalt. Heb je geen of minder filosofische bagage, dan begint de opleiding met het aanvullen van die filosofische kennis. Je leert een gesprek te begeleiden en wat een groep nodig heeft om te kunnen denken. Je leert om je eigen oordelen op de achtergrond te stellen en het denken van de groep te stimuleren. Je leert welke onderwerpen je met welke leeftijd op een filosofische manier kunt bespreken. Waar nodig leren we je een aantal pedagogische vaardigheden.
 • Hoe lang duurt de opleiding?
  De duur van de opleiding hangt af van wat jij nodig hebt. Reken in elk geval op minimaal 20 weken vanwege de uren dat je stage moet lopen.
 • Welke vaardigheden leer ik?
  Je leert filosofische domeinen, concepten en problemen vertalen naar verschillende leeftijden en doelgroepen. Je leert verschillende stijlen om een filosofisch gesprek te begeleiden: De Denkschool, CoPI, Berrie Heese. Je leert zelfstandig met een (grote) groep te werken. Je leert wat een professionele houding binnen een organisatie is voor een kinderfilosoof. Je leert materiaal maken, verschillende werkvormen en op welke manier je die geschikt maakt voor verschillende leeftijden.
 • Is de opleiding geaccrediteerd?
  Onze opleiding is, zoals alle andere opleidingen tot kinderfilosoof, niet geaccrediteerd. Wel biedt de opleiding je toegang tot het register van Kinderfilosofen van het Centrum Kinderfilosofie Nederland. De Denkschool leidt op tot level 2.
 • Waar kan ik na mijn opleiding aan de slag?
  Je kunt aan de slag bij scholen die burgerschapsinvulling zoeken en bij scholen die graag metacognitieve vaardigheden in hun curriculum opnemen. Sommige kinderfilosofen werken in buurtcentra en online zowel met individuele deelnemers als met groepen.
 • Wat leren de kinderen tijdens onze lessen?
  Kinderen leren een opvatting formuleren en onderbouwen, analytisch luisteren, doorborduren op andermans gedachten, vreedzaam met elkaar van mening verschillen, analytisch denken, kritisch denken, redeneren en argumenteren.
 • Hoe ziet een gesprek er uit?
  Tijdens de lessen voeren wij filosofische gesprekken van 45 tot 60 minuten met de groep. Aan het eind van de les hebben wij geen definitief antwoord en soms meer vragen dan waarmee we begonnen. De bedoeling is dat kinderen ervaren dat ze kunnen en mogen denken zonder dat ze per se ergens moeten uitkomen. Filosoferen is met nadruk GEEN onderwijsleergesprek. Filosoferen is vooral: op een veilige manier oefenen in luisteren, denken en verwoorden van gedachten.
bottom of page