Filosofisch consult

Een filosofisch consult is een gesprek van 45 minuten met een filosofisch practicus. In het gesprek onderzoeken we op een gestructureerde manier gedachten die jou bezighouden. We doorbreken denkpatronen en rekenen af met vanzelfsprekendheden.

Tijdens het consult ben je bezig met: denken over je eigen denken en je eigen denken op een vragende manier onderzoeken.

Zelf denken
Welke begrippen gebruik je? 
Bestaan er tegenstellingen in je gedachten?
Gebruik je geldige argumenten?

Denkmogelijkheden 
Heb je een mening die je denken kleurt?
Hoe kom je aan de gedachten die je hebt?
Kun je voorbij de grenzen van jouw denken ‘denken’?

Waarom zou je dit willen?
Je krijgt meer zelfkennis omdat bepaalde persoonlijke kwesties door middel van verduidelijkingsvragen worden verdiept en daarmee verhelderd.

Door denkpatronen en vanzelfsprekendheden in kaart te brengen en deze vanuit verschillende perspectieven te belichten leer je kritisch denken en zal je deze manier van denken na enkele sessies ook automatiseren.

Je komt meer te weten over je mensbeeld en daardoor kun je jezelf beter verhouden tot je leefwereld, zowel op micro als op macroniveau.

Je oefent met het maken en formuleren van filosofische vragen.

Je ontwikkelt een filosofische levenshouding.

Is dit wat je zoekt?
Je kunt altijd een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Dit gesprek duurt ongeveer 30 minuten en kost € 25.- In dat gesprek onderzoeken we of deze manier van werken bij je past en of er een klik is.

Filosofische therapie?
De Denkschool biedt geen psychotherapie, maar soms kan een serie filosofische gesprekken een goed alternatief zijn voor therapie. Psychische klachten zijn klachten met een betekenis. Het gaat om meer dan uitsluitend de gevolgen van een tekort of een teveel aan bepaalde stofjes in het brein. Die betekenis kan het onderwerp zijn van een filosofisch gesprek. Het filosofische gesprek is geen  behandeling maar soms is het wel een aanvulling op een behandeling bij een psychotherapeut, psychoanalyticus of psychiater. 

Er zijn moeilijkheden waarmee je beter bij een psycholoog of psychotherapeut terecht kunt en er zijn ook kwesties waarbij de filosofisch practicus juist de aangewezen gesprekspartner is. Natuurlijk zijn er problemen die net zo goed op psychotherapeutische als op filosofische wijze kunnen worden aangepakt. Vaak is “eerst het ene, dan het andere” het beste voor de cliënt. Voor mensen die al eerder bij GGZ-hulpverleners zijn geweest, biedt de filosofische aanpak vaak verrassende nieuwe mogelijkheden.

Een filosofisch practicus is meer een pedagoog dan een therapeut. Hij begeleidt zijn bezoekers bij het aannemen van een filosofische levenshouding en het ontwikkelen van hun redelijke vermogens. Mensen denken niet vanzelf zuiver en vrij: dat kan en moet geoefend worden. Daar valt veel bij te winnen — ook in termen van gemoedsrust.

Tarief
De kosten van individuele sessies zijn als volgt opgebouwd:
Een losse sessie: € 60,-
Een serie van 5 gesprekken: € 285,-
Een serie van 10 gesprekken: € 550,-
Bedragen in euro’s en exclusief 21% BTW.

Een gesprek duurt 45 minuten. 

Bij annulering binnen 48 uur van tevoren wordt 50% in rekening gebracht.

Bij annulering binnen 24 uur wordt de hele sessie berekend.

Vormen de kosten een probleem? 
Geef dat even aan tijdens het kennismakingsgesprek, geld moet geen obstakel voor je zijn om je denken te ontwikkelen.
Meestal valt er wel een mouw aan te passen! 

Waar?  
De Denkschool houdt kantoor op de 5eIndustriestraat 27 in Vlaardingen.

Ik wil dit!